KİMLER MİRASÇI OLABİLİR?
Miras paylaşımının adaletli ve tam olması için kimlerin mirasçı olduğu belirlenmelidir. Miras hukuku içerisinde iki tür mirasçılar bulunur. Yasal ve atanmış mirasçılar. Yasal mirasçılar ölen kişinin yetkisine bağlı olmayıp kanunen belirlenmiş alt soy, kan bağı olan kişilerdir. Atanmış mirasçılar ise ölen kişinin vasiyetname ile belirttiği kişilerdir.
Miras bırakanın birinci dereceden yakınları hemen bir alt soyu yani çocuklarıdır, eğer ki çocukları ölmüşse bir alt soya daha iner torunlarına kalmaktadır.
İkinci dereceden mirasçılar ise miras bırakan kişinin annesi ve babası, yeğenleri ve kardeşlerinden oluşmaktadır. Vefat eden kişinin alt soyu yoksa mirasçılar anne ve babası olur ki onlar da vefat etmişse yeni mirasçılar kardeşleri olur. Kardeşlerden biri de vefat etmişse tekrardan bir alt soya geçerek yeğenlerine miras bırakılır.
Üçüncü dereceden mirasçıları ise vefat eden kişinin büyükannesi ve büyükbabasıdır. Bu kişilerde yoksa mirası verilecek hiçbir şahıs yoksa miras devlet hazinesine geçer. Mırasçılık belgesi konusunda bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
SAĞ KALAN EŞ MİRAS HAKKI
Şunu söylemek gerekirse sağ kalan eşin miras alabilmesi için, eşi öldüğünde onunla evli olması gerekir ve ölen kişinin onu miras listesinden çıkarmaması gereklidir. Normal şartlar çerçevesinde boşanmış eşler birbirinden hak talep edemez ama boşanma davası hala sürüyorken eşlerden biri ölürse mirasçısı olabilir. Evlilik devam ederken eşlerden birinin vefat etmesi halinde yine sağ kalan eş doğrudan mirasçı olur tabi belirlenen pay oranına göre.
MİRASTAN MEN ETME NEDİR?
Günümüz şartlarında “mirastan men etme” “evlatlıktan çıkarma” “evlatlıktan men etme” cümlesi çok duyulmuştur. Bunun asıl adı o kişinin mirastan hak almamak için başlattığı işlemdir, alt soyundan birine miras bırakmama olayıdır.
MİRASTAN MEN ETME(ÇIKARMA) ŞARTLARI
Mirastan men etme şartı Anayasanın 510. Kanununda belirtilmiştir;
-Miras bırakılacak olan kişinin, miras bırakan kişiye veya yakınındaki kişilere ağır bir şekilde suçta bulunması
-Miras bırakılacak kişinin aile hukuku kurallarını yerine getirmemesi
İkinci maddeye örnek verecek olursak , anne babasına karşı hukuken doğan görevlerini yerine getirmemesi, miras bırakan kişiye karşı kötü güç kullanması (hayırsız evlat mirastan men edilir cümlesini duymuşsunuzdur)
Bu iki husustan birinin olması durumunda, miras bırakacak kişi mirasından men etme yetkisini kullanabilmektedir.